Online Osmanlıca Paleografi Kursu

Derslerimiz Zoom uygulaması üzerinden canlı olarak yapılmaktadır

Osmanlıca kursu

Temel Bilgiler

Yeni Sınıf: 2 Nisan 2024 2024
Seviye: Başlangıç seviyesi
Gün/Saat: Salı, 19:00-22:00
Ders Süresi: Haftada bir defa, 3 saat
Toplam Kurs Süresi: 14 Ay, 168 saat
Kurs Ücreti: Aylık (4 haftalık) 1800 TL
Ödemeler: Aylık olarak yapılacaktır
Sınıf Kapasitesi: 15 Kişi

Lütfen bu sayfadaki tüm bilgileri dikkatlice inceleyin. Bu kursun size uygun olduğuna ve katılmaya karar verirseniz, lütfen Kayıt sayfamıza gidin.

Kurs İçeriği

Süre: Osmanlıca Paleografi Kursumuz haftada bir defa, üç saat süreyle yapılmaktadır. Toplam kurs süresi haftada 1 defa 3 saatlik ders üzerinden toplamda 168 saat, 56 ders, 14 ay olacaktır. Kursun sonuna kadar devam etme zorunluluğu yoktur. Yaz aylarına denk gelen dönemde bir-iki haftalık tatil arası verilebilir.

Hedef: Osmanlıca Paleografi kursumuzda öğrencinin Osmanlıca elyazısı okuma ve yazma becerisi kazanması hedeflenmektedir. Dersler boyunca öğrencinin yazma, okuma, çözümleme ve anlamlandırma pratiği geliştirilecek; dersler bol ödevlerle desteklenerek öğrencinin bireysel olarak da özgün parça okumaları (transkripsiyon), Osmanlıca yazma (tahrir) ve serlevha yardımıyla güzelyazı (meşk) becerileri kazanması sağlanacaktır.

Yöntem ve Materyal: Programın yaklaşık olarak ilk iki aylık döneminde alfabe, imla kuralları, Türkçe kök ve eklerin yazımı ile birlikte matbu (basılı) metin okumaları üzerinde durulacaktır. Ardından, üçer aylık sürelerden oluşan dört dönem boyunca aşağıdaki program izlenecektir:

1.Dönem (3 ay): Nesih/Sülüs.
2.Dönem (3 ay): Nestalik/Şikeste.
3.Dönem (3 ay): Rika.
4.Dönem (3 ay): Divani/Talik.

İlgili dönemlerde belirtilen usullerde okuma-yazma çalışmasının yanı sıra, özgün metin ve belge okumaları ve çözümlemeleri yapılacaktır. Eş zamanlı olarak Arapça kelime türetme kalıpları ve gerekli Arapça ve Farsça nahv (yapım) ve sarf (çekim/izafet) bilgisi kazandırılacaktır.

3 Saatlik dersin akışı yaklaşık olarak aşağıdaki gibi olacaktır:
1 Saat teorik bilgi (Arapça ve Farsça kelime kalıpları ve grupları).
1 Saat yazım, elyazısı ve güzelyazı pratiği.
1 Saat belge/metin okuma ve çözümleme çalışması.

Osmanlıca Hakkında

Oğuz Türkçesinin Batı kolunda, Eski Anadolu Türkçesinin devamı olarak XV. yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi yazı dili olarak gelişen Osmanlı Türkçesi Orta Türkçe döneminde Arap kökenli harflerle en çok yazılı kaynağa sahip olan bir kültür diliydi. Osmanlı İmparatorluğunun yıkılmasıyla birlikte ortadan kalkan Osmanlıca, yine de, neredeyse 700 yıllık bir dönemin birkimini taşıdığı için, tarihçiler, araştırmacılar ve edebiyatçılar için önemli bir dil olmaya devam ediyor.

Tüm kurslarımızı görmek için lütfen Kurslar sayfamıza gidin.


Bizi Sosyal Medyada Takip edin